- Pokok Noni. Pokok-pokok Noni adalah pokok-pokok buah tropika yang tumbuh liar di kawasan Kepulauan Pasifik Selatan, berbuah selepas 10 bulan
- Buah Noni.Selepas tempoh masa 18 bulan, buah Noni akan masak dengan ketuat tumbuh di atas kulit, menyerupai jambu batu. Setiap pokok akan menghasilkan sebanyak 4-8 Kilogram setiap bulan.
- Penapaian Semula Jadi. Buah Noni yang masak dan tumbuh sempurna dipilih secara teliti sebelum diletakkan dalam tong-tong khas untuk proses penapaian semulajadi selama tempoh 3 bulan (lebih kurang 90 hari)
- Pengekstrakan Teknologi Tinggi. Selepas penapaian semulajadi berlaku, Noni tersebut diekstrak melalui proses pengasingan yang akan memisahkan intipati daripada hampas
- Penghapusan Bakteria Dengan Tekanan Tinggi. Proses Pensterilan, yakni mengenakan tekanan tinggi terhadap ekstrak Noni dijalankan bagi mengawal kualiti Noni yang telah ditapai.
- Pembotolan dan Penghantaran. Noni yang dihasilkan akan dimasukkan ke dalam bekas yang bebas daripada kuman dan habuk, kemudiannya akan dihantar ke proses pembotolan
- Perletakan dalam Kontena-kontena untuk dieksport. Ribuan kontena akan dihantar kepada penggemar Noni di serata dunia sebagai usaha meningkatkan kesihatan ke seluruh dunia.
Wednesday, April 22, 2009
Proses Pembuatan Enzim B-Swan Noni
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment